Arbeidsmarkt culturele en creatieve sector
Onze arbeidsmarkt moet op de schop. Kunstenbond werkt samen met sector en politiek aan de arbeidsmarktagenda voor een betere toekomst. Lees er hier alles over.
Opdrachten voor de Kunstenbond
In opdracht van het ministerie van OCW stelde de cultuursector gezamenlijk een arbeidsmarktagenda op. De arbeidsmarktagenda bestaat uit een reeks doelstellingen om zo de professionalisering van de arbeidsmarkt in de culturele en creative sector te verbeteren. Deze doelstellingen zijn als opdrachten verdeeld onder deelnemers aan de werkgroep arbeidsmarktagenda.
Kunstenbond heeft de volgende opdrachten meegekregen:
- het vergroten van eenheid onder werkenden
Door de oprichting en professionalisering van de Creatieve Coalitie is de eenheid onder werkenden vergroot. De Kunstenbond is een van de grootste verenigingen van creatieve professionals. De Creatieve Coalitie is een koepel van verenigingen en belangenclubs voor werkenden in de cultuursector. Samen vertegenwoordigen we maar liefst 50.000 leden.
- collectief onderhandelen voor zzp’ers
Collectief onderhandelen voor zelfstandigen wordt gelukkig steeds minder gezien als ‘kartelafspraken’. Om op dit punt te komen was wel een lange adem nodig. Tegenwoordig creëren we steeds meer ruimte in de politiek voor collectieve afspraken voor zzp’ers. Zo werken we aan betere pensioenmogelijkheden en sluiten we cao’s af met tariefafspraken.
Platform ACCT
Met Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve sector Toekomst (ACCT) werken we als voltallige sector samen aan een gezonde toekomstige arbeidsmarkt in onze sector.
Dat doen we bijvoorbeeld door het stimuleren en faciliteren van professionalisering en zelfredzaamheid van organisaties en werkenden in de sector. Daarnaast voert Platform ACCT, als aanspreekpunt van de sector, voortdurend dialoog met het ministerie van OCW.
Arbeidsmarktagenda in vogelvlucht
Sinds 2017 werkt de Kunstenbond aan de arbeidsmarktagenda, het primaire doel: de arbeidsmarktpositie van de werkenden in de culturele en creatieve sector te verbeteren.
De doelstellingen op de agenda zijn:
• Het structureel maken van de sociale dialoog.
• Het verdienvermogen versterken (het vergroten van het economisch potentieel).
• Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden (een faire verdeling van die inkomsten).
De culturele en creatieve sector heeft de agenda gezamenlijk opgepakt naar aanleiding van het alarmerende rapport “Passie gewaardeerd” van de SER en de Raad van Cultuur, over de staat van de arbeidsmarkt in de sector.
Kunstenbond vertegenwoordigt sindsdien de belangen van de werkenden in de culturele en creatieve sector in deze samenwerking. Inmiddels is de Creatieve Coalitie opgericht en functionerend als medevertegenwoordiger van de werkenden. Samen staan we sterker!
We werken verder samen aan de arbeidsmarktagenda met vertegenwoordigers van werkgevers, fondsen, de Raad van Cultuur, het ministerie van OCW en Kunsten’92 in het Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve sector Toekomst. Oftewel: Platform ACCT.
Tijdlijn Sociaal Convenant
De Kunstenbond nam het initiatief om te komen tot een Sociaal Convenant (een overkoepelend akkoord) voor de culturele en creatieve sector. Wat is er al gebeurd en waar staan we nu?
Arbeidsmarkt- agenda 2017 -2023
De culturele en creatieve sector kwam gezamenlijk tot de arbeidsmarktagenda. In de arbeidsmarktagenda worden de knelpunten die binnen de sector spelen aangekaart en een voorschot gegeven voor oplossingen.
Zorg voor de kunst en cultuursector in je verkiezings- programma
Zonder een gezonde arbeidsmarkt gaat de cultuursector kapot. De Kunstenbond wil ervoor zorgen dat de gemeenteraadsverkiezingen 2022 een volgende stap zijn richting een gezonde arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector.
Video: Een nieuw pensioenstelsel. Waarom eigenlijk?
Raad voor cultuur: Sterker uit Corona
In juni 2021 bracht de Raad voor Cultuur, het wettelijke adviesorgaan van regering en parlement, een agenda uit voor herstel en transitie na corona.
De Creatieve Coalitie
Fair practice code
De fair practice code is sinds januari 2020 een subsidievoorwaarde. De code is in het leven geroepen om een gezonde arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te realiseren.
De fair practice code staat voor eerlijk betalen, eerlijk delen en een eerlijke keten. Implementatie van de fair practice code is essentiële stap richting professionalisering van de arbeidsmarkt in de culturele sector.
Arbeidsmarkt- agenda
Maandag 13 en dinsdag 14 november 2017: twee belangrijke dagen voor ons en voor de sector. Lees er hier meer over.