#Rembrandtalarm
LAATSTE KANS: Je kunt nog tot aanstaande zondag de petitie tekenen voor meer geld en waardering in de creatieve sector

vakgroepen

De Kunstenbond heeft diverse vakgroepen waar leden terecht kunnen voor vragen over zzp'ers, cao's en het beleid van De Kunstenbond. Sommige vakgroepen houden spreekuren waar leden met vragen terecht kunnen, ook organiseren ze activiteiten. Op dit moment heeft de Kunstenbond de volgende vakgroepen.

Beeldende kunst

Als kunstenaar werk je veelal alleen. Daar ligt het geluk en de vrijheid van de kunstenaar. Voor het produceren van je werk heb jij helemaal geen vakbond nodig, dat kan je prima zelf af. Je weet wat je waard bent. Maar naarmate je meer opdrachtgevers hebt die verschillende richtlijnen hanteren wordt jouw praktijk complexer en onoverzichtelijker omdat al de regeldruk bij jou ligt.

 

Dan is het best handig om een telefonische hulplijn te hebben en een sparringpartner die met je meekijkt en meedenkt. Die je kunt bijspijkeren op de vakgebieden die grenzen aan de jouwe zodat je horizon verbreedt en je kennis verdiept. Een die weet waar de ingang van politiek Den Haag is. En die zowel op nationaal als gemeentelijk niveau lobby voert voor een schappelijk atelierbeleid. Daarnaast kun je bij ons het hele jaar door terecht voor belastingadvies, juridische ondersteuning, contracten opstellen en praktijk ondersteunende cursussen. Kortom de Kunstenbond is jouw beste vriend op afroep.

DAMD

Wij zijn DAMD. Wij zijn er voor alle studenten en professionals die werkzaam zijn in de 2D/3D animatie, VFX/post-production en motion design. Allemaal prachtberoepen waar we trots op zijn. Maar er zijn wel dringend verbeteringen nodig om als professionals in Nederland ‘gezond’ en duurzaam ons beroep uit te kunnen uitoefenen en om internationaal op het hoogste niveau te kunnen concurreren.


In onze lobby zetten we ons in om met zelfstandige VFX professionals en animatoren gezamenlijk te kunnen onderhandelen. De wetgeving rondom kartelvorming verbiedt ons zelfs onze adviestarieven te publiceren. We knokken voor een doorbraak.Wij werken aan Algemene Leveringsvoorwaarden en je kunt altijd bellen met vragen over een contract of een opdrachtgever die niet betaald bijvoorbeeld.

 

 

 

 

Theater en dans

De markt waarin je werkt verandert continu. Jezelf blijven verbeteren en in jezelf investeren staat daarom bovenaan. Je bent creatief en van vele markten thuis omdat de praktijk dat van je verlangt en het nodig is om te kunnen blijven doen wat je wilt. Als acteur of danser moet je er op het juiste moment staan, letterlijk en figuurlijk. Je moet je vaardigheden continu aanscherpen en je netwerk uitbreiden. De zakelijke kant laat je liever aan anderen over.


De Kunstenbond sluit cao’s en regelingen af voor gesubsidieerde gezelschappen. Maatwerk is hierbij het parool. Wij voeren onderhandelingen met werkgevers en legt voor jou en je collega's de best mogelijke arbeidsomstandigheden vast. Zo zorgen we bijvoorbeeld dat de werktijden niet te lang zijn. Of dat er voldoende geld voor omscholing is. In onze lobby zetten we ons in om zelfstandige acteurs gezamenlijk te kunnen laten onderhandelen. De wetgeving rondom kartelvorming verbiedt ons bijvoorbeeld onze adviestarieven te publiceren.

 

BV pop

Je bent muzikant uit passie, uit liefde voor de muziek. Maar de wereld van de muziek kent verschillende gedaantes waar je vroeg of laat als professional allemaal mee te maken krijgt. Geen enkel vakgebied kent zoveel schimmige kanten als die van de muziek. Platenbazen, producers, boekingsagenten, managers, zaaleigenaren allemaal eten ze mee uit jouw ruif. Maar wat ze je nu precies te bieden hebben in hun contracten is vaak onduidelijk.

Daarin is de kunstenbond jouw partner. Alle vragen op gebied van jouw praktijk kan je bij ze voorleggen. Ze denken met je mee op het moment dat jij voor de keuze staat waar je tekent. BV Pop biedt muzikanten zicht op de zakelijke kant. Onze specialisten geven fiscaal en juridisch advies vanuit hun kennis van de beroepspraktijk.

 

 

 

 

 

Klassiek

De hoog aangeschreven orkesten die Nederland rijk is, zijn de afgelopen jaren gedwongen gefuseerd en of zijn van een vaste bezetting naar flexibele inzet van hun leden overgegaan. Dat maakt dat je voor de belasting opeens een ZZP’er bent, een bedrijf bent. Terwijl je nog steeds op dezelfde plek in het orkest zit, is alles veranderd. Juist vanwege die drastische maatregelen is het van belang dat je als orkest samen blijft werken om het hoogste niveau te halen. Daarom is het belangrijk dat je een partner hebt die in bres springt wanneer je, nu als ZZP’er, moet praten met de orkestleiding. De Kunstenbond voert onderhandelingen met werkgevers voor gesubsidieerde gezelschappen.

Kunsteducatie

Je legt heel je hart in het overbrengen van jouw kennis en ervaring. Of je ondersteunt leraren en zorgt dat zij hun taak zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Steeds meer docenten werkzaam in de Kunsteducatie beginnen (gedwongen) voor zichzelf.


De Kunstenbond voert onderhandelingen met werkgevers en legt voor jou en je collega's de best mogelijke arbeidsomstandigheden vast.